Alla inlägg den 27 januari 2007

Av violita - 27 januari 2007 18:41

Jag har någon typ av besatthet av gamla prylar. Nästan alla möbler, serviser, lampor, diskhanddukar och så vidare vi har är över att halvt sekel gamla. Jag älskar att komma hem till gamla människor och titta på deras saker och gamla foton. Jag kan fastna i timmar framför Tradera och Blocket. Ett av mina absoluta favoritprogram är Antikrundan och jag kan diskutera porslin eller fåtöljer i en evighet med Hanna eller Pelle eller Fredrik. Men framför allt är jag en passionerad loppis- och antikvariatbesökare. Om jag passerar ett ställe som säljer trasiga pallar, udda kaffekoppar eller malätna kostymer så måste jag gå in. Jag hittar ofta nya ställen och har sen tidigare en hel del favoritställen dit jag går då och då. Vissa är specialiserade på t ex lampor eller danskt 50-tal men det jag gillar allra bäst är de stora ställena som säljer ALLT. Möbler, glas, kläder, mattor, dukar, böcker, skivor, leksaker för nästan inga pengar alls. Dessa ställen brukar vara fulla med skräp som prydnadskatter och fula krukor. Men det är också här man kan göra de riktiga fynden. En Stig Lindbergkopp kan kosta lika mycket som förra årets modell från IKEA. I affärer som dessa kan jag gå tills jag har tittat på varenda pryl. Det känns som att vara på skattjakt. Bakom nästa porslinshund kan det finnas en reptilvas för 40:- eller ett gäng stringhyllor för hundralappen. Man vet aldrig.

Idag var jag och Fredrik i Trelleborg för att hämta en sringhylla och en fin termometer som vi ropat hem på Tradera tidigare. Men väl där passade vi även på att besöka en rätt stor loppisaffär av typen jag beskrivit innan. Det var väl ingen guldgruva även om där fanns mycket fint. Bland det som fick stanna kvar där fastän jag trånade var tre kaffekannor (har ju redan två), en golvlampa (F avskydde den och vägrade), ett par bruna stövlar (var för stora i foten), ett gäng ljusstakar (någon måtta får det vara, man kan inte köpa allt), en sjuuuukt snygg rosenthaalservis i 36 delar (F tycker det räcker med de fyra serviser vi har redan) och världens sötaste kaffeservis med rosor på (har ju redan en jättefin men skulle så gärna vilja ha en med rosor också). Men lite köpte jag faktiskt; en silvrig skål/fat lite jugendaktig och perfekt till att servera tryffel i (35:-), två tennljusstakar från Svenskt Tenn (15:-/styck) och ett par knappt använda svarta stövlar i konstläder (40:-).

När vi kom tillbaka till Malme igen gick vi till Konditori Hollandia och hade det mysigt i en hel timme med underbart gott ekologiskt Darleelingte med vispgrädde och sockerbulle respektive varm choklad och hasselnöt/chokladkaka. Världens bästa ställe!

Såhär borde man spendera varje lördag faktiskt.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards